Těsto: | ||
400 g | Hladká mouka | |
140 g | Cukr moučka | |
50 g | Máslo | |
2 ks | Vejce | |
1 zarovnaná lžička | Jedlá soda | |
1 zarovnaná lžička | Perníkové koření | |
1 lžíce | Holandské kakao | |
2 lžíce | Med | |
Na potření: | ||
Vaječný bílek | ||
Vlažná voda |
Těsto: | |
1 | Hladkou mouku smícháme s cukrem, jedlou sodou, perníkovým kořením a holandským kakaem. |
2 | Poté přidáme máslo o pokojové teplotě nakrájené na malé kousky a lehce prohněteme (jako když děláme drobenku). |
3 | Nakonec přidáme vejce a tekutý med a rukou vypracujeme měkké těsto. |
4 | Těsto zabalené v potravinářské fólii necháme alespoň dvě až tři hodiny odpočinout v lednici. |
Pečení: | |
1 | Vychlazené těsto na pomoučněném válu rozválíme na asi půl centimetru silný plát. |
2 | Vykrájené tvary těsně pred vložením do trouby potřeme vlažnou vodou. |
3 | Pečeme na 160 °C asi 10 minut. Perníčky by po vytažení z trouby měly být stále trochu měkké. |
4 | Aby byly perníčky lesklé, ihned po vytažení z trouby je potřeme rozšlehaným bílkem. |