Těsto: | ||
500 g | Hladká mouka | |
360 g | Měkké máslo | |
120 g | Cukr krystal | |
60 ml | Voda | |
1 ks | Žloutek | |
1/2 lžíčky | Jedlá soda | |
Špetka soli | ||
Náplň: | ||
8 ks | Velká jablka | |
150 g | Cukr krystal | |
2 lžíce | Hladká mouka | |
3 lžičky | Skořice | |
1/4 lžičky | Muškátový oříšek | |
Šťáva z půlky citronu | ||
Na potření: | ||
1 ks | Bílek | |
1 lžíce | Cukr krystal | |
1 lžička | Voda |
Těsto: | |
1 | Máslo utřeme s cukrem, žloutkem a vodou. Poté přidáme mouku, jedlou sodu a špetku soli. Těsto propracováváme dokud není hladké a nelepí. |
2 | Z těsta vytvoříme bochánek, zabalíme jej do potravinářské folie a necháme minimálně 60 minut v lednici. |
Náplň: | |
1 | Než si těsto odpočine, připravíme náplň. Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. |
2 | Nakrájená jablka smícháme s cukrem, moukou, skořicí, muškátovým oříškem a citronovou šťávou. Důkladně promícháme. |
Dokončení: | |
1 | Z vychladlého těsta odebereme 340 g těsta (tuto část použijeme na pokrytí koláče). |
2 | Z větší části těsta na pomoučněném válu vyválíme kulatý plát o průměru větším než je průměr formy. Já jsem použita formu o průměru 31 cm, plát měl průměr 42 cm. |
3 | Vyválené těsto opatrně přeneseme do formy s pečicím papírem. Pokud těsto přesahuje hrany formy, přehneme okraje těsta směrem dovnitř. |
4 | Na těsto rovnoměrně rozprostřeme jablečnou náplň. |
5 | Z menší části těsta na pomoučněném válu vyválíme plát o průměru Vaší formy. |
6 | Plát rozkrojíme na dvě stejné poloviny a obě části rozkrájíme na 5 stejně širokých proužků. |
7 | Proužky skládáme na koláč tak aby vznikla mřížka (návod na skládání naleznete zde: https://youtu.be/KbyahTnzbKA?t=203). |
8 | Nakonec koláč potřeme bílkem smíchaným s vodou a cukrem. |
9 | Pečeme dozlatova 50 - 60 minut na 180 °C. |