Těsto: | ||
560 g | Hladká mouka | |
200 g | Máslo | |
50 g | Cukr krystal | |
20 g | Vanilkový cukr | |
50 ml | Voda | |
2 ks | Vejce | |
Špetka soli | ||
Náplň: | ||
800 g | Očištěná jablka | |
100 g | Vlašské ořechy | |
40 g | Máslo | |
12 lžic | Cukr krystal | |
10 lžic | Strouhanka | |
6 lžiček | Skořice | |
Na pomazání: | ||
Žloutek |
Těsto: | |
1 | Vejce utřeme s cukrem, měkkým máslem a vodou. Poté přidáme mouku, špetku soli a vypracujeme hladké těsto. |
2 | Pokud je těsto moc tuhé, můžeme přidat vodu. Pokud je moc řídké, přisypeme mouku. Těsto propracováváme dokud není hladké a nelepí. |
3 | Z těsta vytvoříme bochánek, zabalíme jej do potravinářské folie a necháme 30-60 minut v lednici. |
Náplň: | |
1 | Než si těsto odpočne, připravíme náplň. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme strouhanku, cukr, skořici a nahrubo namleté vlašské ořechy. Promícháme a dáme stranou. |
2 | Jablka nahrubo nastrouháme. |
Dokončení: | |
1 | Odležené těsto rozdělíme na dvě nebo tři části (dle potřeby). Z každé vyválíme co nejtenčí obdélníkový plát. |
2 | Na těsto rovnoměrně rozprostřeme směs z pánve a na ni navrstvíme lehce vyždímaná jablka. |
3 | Z levé i pravé strany přehneme kousek těsta přes náplň a odspoda zavineme. |
4 | Závin opatrně přeneseme na plech s pečicím papírem a potřeme rozšlehaným žloutkem. |
5 | Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova. |
Poznámka: | |
1 | Z tohoto množství budeme mít 2 velké nebo 3 menší záviny. |