Těsto: | ||
345 g | Hladké mouky | |
150 g | Polohrubé mouky | |
110 g | Másla | |
100 g | Cukr krystal | |
50 g | Plátky mandlí | |
50 g | Rozinek | |
30 g | Droždí | |
20 g | Vanilkového cukru | |
6 g | Soli | |
170 ml | Vlažného mléka | |
2 ks | Malé vejce | |
Citronová kůra z 1 citronu | ||
Na pomazání a posypání: | ||
1 ks | Vejce | |
Hrst plátků mandlí |
Příprava: | |
1 | V míse smícháme hladkou mouku s polohrubou, uděláme důlek, do kterého vlijeme 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do droždí přimícháváme trochu mouky, dokud nevznikne hladké tekuté těstíčko. Těstíčko poprášíme troškou hladké mouky a necháme vzejít na teplém místě asi 30 minut. |
2 | Poté přidáme cukry, sůl, citronovou kůru, vejce, máslo a zbytek mléka, vypracujeme těsto a přidáme mandle. Takto vypracované těsto necháme ještě asi 30 minut odpočinout na teplém místě. |
3 | Z dobře vykynutého těsta na pomoučněném válu vytvoříme bochánek, vložíme jej na plech s pečicím papírem a necháme ještě 30-60 minut kynout na teplém místě. |
4 | Vykynutý bochánek nakonec potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a na vrchu bochánek prostřihneme do kříže. |
5 | Pečeme 40-50 minut na 160°C. |