Těsto: | ||
200 g | Polohrubá mouka | |
300 g | Bio žitná celozrnná hladká mouka | |
1 ks | Vejce | |
2 lžíce | Oleje | |
250 ml | Mléka | |
1 lžička | Soli | |
1/2 lžičky | Cukru | |
1 hrst | Vlašské ořechy | |
1 ks | Žloutek na potření | |
3/4 kostky | Droždí | |
Posyp: | ||
Mák celý | ||
Lněné semínko | ||
Drcený kmín | ||
Sůl |
Housky: | |
1 | Z uvedených surovin vypracujeme těsto ( kvásek se nemusí dělat, stačí droždí jen rozdrobit), které necháme 30 min - 45 min kynout. |
2 | Poté vytvarujeme houstičky, které klademe na pečící papír a dáme na plech. Ještě chvilku necháme kynout a poté potřeme žloutkem. |
3 | Můžeme je dle chuti posypat hrubozrnnou nebo jemnou solí, kmínem, mákem a lněným semínkem. |
Pečení: | |
1 | Pečeme při 180 °C cca 20 - 30 minut dozlatova. |
Poznámka : | |
1 | Zároveň jsem upekla i světlejší houstičky s opačnou váhou mouky - 300 g polohrubé, 200 g žitné a bez vlašských ořechů. |