Těsto: | ||
500 g | Hladké mouky | |
200 g | Moučkového cukru | |
200 g | Másla | |
2 ks | Vejce | |
2 lžíce | Medu | |
2 lžíce | Mléka | |
1 lžička | Prášku do pečiva | |
½ lžičky | Kakaa | |
Rum (na potření hotové placky) | ||
Ořechová směs : | ||
300 g | Vlašských ořechů (na čtvrtky) | |
100 g | Másla | |
80 g | Cukr krystal | |
3 lžíce | Medu | |
Citronový krém: | ||
300 ml | Mléka | |
200 g | Másla | |
100 g | Cukr krystal | |
8 g | Vanilkového cukru | |
1.5 lžíce | Hladké mouky | |
1.5 lžíce | Solamylu | |
Šťáva z půlky citronu |
Těsto: | |
1 | Do měkkého másla přidáme cukr a vyšleháme ručně, nebo šlehačem. Poté přidáme vejce, med, mléko, kakao a opět dobře vyšleháme. Nakonec přidáme mouku, prášek do pečiva a zaděláme hladké těsto. |
2 | Hotové těsto rozdělíme na 2 poloviny a vložíme je asi na 30 minut do lednice (aby se těsto lépe válelo). |
3 | Jednu (spodní) polovinu opatrně vyválíme na pečicí papír a rukou vytvarujeme hrany (těsto má být silné 0.4 – 0.5 cm) a pečeme 8-10 minut na 180°C. První (spodní) hotový a vychladlý plát potřeme rumem. |
4 | Druhou (vrchní) polovinu vyválíme stejným způsobem a na vyválené těsto nanášíme lžící horkou ořechovou směs a pečeme také 8-10 minut na 180°C. |
5 | Hotové vychladlé placky k sobě spojíme citronovým krémem. |
Ořechová směs: | |
1 | Na pánvi smažíme ořechy s máslem, cukrem a medem, do doby kdy se začnou ořechy slepovat k sobě. (horkou směs ihned pokládáme lžící na vrchní syrové těsto) |
Citronový krém : | |
1 | Do malého hrnce nalijeme mléko, v mléku rozšleháme mouku, solamyl, cukr, vanilkový cukr a společně za stálého kvedlání vaříme, dokud nevznikne hustá kaše. |
2 | Kaši necháme vychladnout a poté přidáme máslo, citronovou šťávu a šlehačem vyšleháme hladký krém. Hotovým krémem rovnoměrně potřeme vychladlou spodní placku a přiklopíme plackou s ořechy. |
POZNÁMKA: | |
1 | Jako první začneme s přípravou citronového krému, tedy pouze kaše, která musí vychladnout. Než vychladne kaše, připravíme si těsto. 1. těsto (spodní) vyválíme a dáme péct, 2. těsto (vrchní) vyválíme a připravíme si ořechovou směs, kterou ihned po usmažení pokládáme na toto těsto a dáme péct. Mezitím si doděláme krém, spodní hotovou, vychladlou placku pokapeme rumem. Poté řezy spojíme krémem a necháme alespoň 4 hodiny odležet v lednici. Řezy jsou výborné! Přeji dobrou chuť :) |