500 g | Polohrubá mouka | |
110 g | Cukr krystal | |
110 g | Měkké máslo | |
40 g | Rozinky | |
50 g | Loupané krájené mandle | |
25 g | Droždí | |
20 g | Vanilkový cukr | |
250 ml | Mléko | |
3 ks | Žloutek | |
1 ks | Vejce na potření | |
Špetka soli |
Kvásek: | |
1 | Do trošky vlažného mléka rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a lžičkou hladké mouky. |
2 | Kvásek obalíme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít. |
Těsto: | |
1 | Žlouky smícháme s cukry, rozpuštěným máslem a poté přidáme mouku, kvásek a zbytek vlažného mléka. |
2 | Těsto mícháme tak dlouho, dokud se v těstě nezačnou tvořit bublinky. |
3 | Poté přidáme mandle a hrozinky a zpracujeme hladké těsto. |
4 | Poté přidáme mandle a hrozinky a zpracujeme hladké těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. |
5 | Z vykynutého těsta uděláme bochánek, na vrchu bochánku nařézneme křížek a necháme na vymazaném plechu znovu kynout 20 minut. |
6 | Těsto nakonec potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme zbylými mandlemi. |
7 | Pečeme nejdříve 20 minut na 180°C a poté dalších 25 minut na 120°C. |