Na těsto: | ||
400 g | Hladká mouka | |
150 g | Moučkový cukr | |
100 g | Hera | |
50 g | Mletých lískových oříšků | |
5 g | Jedlá soda | |
2 ks | Vejce | |
4 lžíce | Teplý med | |
2 lžičky | Perníkové koření | |
1 lžička | Holandské kakao | |
1 lžička | Skořice | |
Na potření ještě neupečených perníčků: | ||
Vlažná voda | ||
Na potření hotových perníčků: | ||
Bílek |
Perníčky: | |
1 | Změklý tuk utřeme s vejci a cukrem, přidáme med a dobře promícháme. |
2 | Směs poté nalijeme do mísy s moukou a přidáme perníkové koření, mleté oříšky, sodu, kakao, skořici a zaděláme těsto. |
3 | Vypracujeme tuhé těsto ze kterého vytvoříme bochánek, který zabalíme do fólie a necháme odpočívat v lednici 2 dny. |
4 | Poté těsto propracujeme a na pomoučněném válu vyválíme asi 0,5 cm silný plát. |
5 | Vykrajujeme různé tvary a skládáme na plech s pečicím papírem, vyskládané perníčky lehce potřeme vlažnou vodou. |
6 | Pečeme při 180°C cca 8-10 minut. |
7 | Hotové perníčky ihned po vytažení z trouby potíráme bílkem, aby se leskly. |
8 | Vychladlé perníčky zdobíme bílkovou polevou, nebo slepujeme marmeládou. |
9 | Z uvedeného množství máme asi 115 perníčků. |