2 ks | Cibule | |
1 ks | Pórek | |
50 g | Másla | |
1.5 litr | Vývar | |
200 ml | Smetana na vaření | |
2-3 lžíce | Hladká mouka | |
Sůl | ||
Pepř | ||
Parmezán na posypání |
1 | Pórek dobře omyjeme a nakrájíme na kolečka, osmahneme jej na polovině dávky másla. |
2 | Poté teplotu snížíme, zalijeme troškou vody, přiklopíme a dusíme cca 10 minut. |
3 | Občas promícháme. |
4 | Zalijeme vývarem (zeleninový,kuřecí), nebo vodou s Masoxem a vaříme doměkka. |
5 | Ze zbývajícího másla a mouky připravíme na pánvi světlou jíšku, kterou přidáme do polévky. |
6 | Dobře rozšleháme, osolíme, opepříme a ještě chvilku povaříme. |
7 | Odstavenou hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixerem, vytvoříme krém. |
8 | Do rozmixované polévky vlijeme smetanu a dobře zamícháme. |
9 | Polévku podáváme posypanou parmezánem. |