500 g | Hladká mouka | |
130 g | Med | |
160 g | Cukr moučka | |
60 g | Máslo | |
20 g | Vanilkový cukr | |
2 ks | Vejce | |
2 lžíce | Holandské kakao | |
2 lžičky | Perníkové koření | |
1 lžička | Skořice | |
1 lžička | Jedlá soda | |
Na potření: | ||
Vlažná voda | ||
Bílek |
1 | Mouku promícháme se sodou, skořicí, perníkovým kořením a kakaem. |
2 | V menší misce utřeme rozměklé máslo s vejci, cukry a medem a pomalu přidáváme do mouky. |
3 | Vypracujeme tuhé těsto ze kterého vytvoříme bochánek, který zabalíme do fólie a necháme odpočívat v lednici 1-2 dny. |
4 | Poté těsto propracujeme a na pomoučněném válu vyválíme asi 0,3 cm silný plát. |
5 | Vykrajujeme různé tvary a skládáme na plech s pečicím papírem, vyskládané perníčky lehce potřeme vlažnou vodou. |
6 | Pečeme při 180°C cca 8-10 minut. |
7 | Hotové perníčky ihned po vytažení z trouby potíráme bílkem, aby se leskly. |
8 | Vychladlé perníčky zdobíme bílkovou polevou. |