500 g | Hladká mouka | |
50 g | Máslo | |
30 g | Droždí | |
125 ml | Mléko | |
1 ks | Vejce | |
1 lžička | Cukr | |
Máslo na potření | ||
Vejce na potření | ||
Sůl | ||
Mák |
Na kvásek: | |
1 | Rozdrobené droždí rozetřeme se lžičkou cukru, přidáme tři lžíce vlažného mléka a lžíci hladké mouky a necháme vzejít. |
Těsto: | |
1 | Do mouky přidáme vzešlý kvásek, rozměklé máslo, zbylé vlažné mléko, vejce a lžičku soli. |
2 | Rukou vypracujeme těsto, zaprášíme trochou mouky a necháme cca 30 minut kynout. |
3 | Těsto vyválíme na asi 0,5 cm silný plát, nakrájíme na trojúhelníky které potřeme rozpuštěným máslem. |
4 | Trojúhelníky srolujeme od nejširšího konce a vytvarujeme rohlíky. |
5 | Rohlíky vyskládáme na vymazaný plech a necháme asi 20 minut kynout. |
6 | Vykynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem a solí. |
7 | Pečeme při 175°C dozlatova. |
8 | Hotové, ještě horké rohlíky, můžeme potřít rozpuštěným máslem. |