700 g | Hrubá mouka | |
300 g | Vařené brambory | |
300 ml | Mléko | |
2 ks | Vejce | |
2 ks | Žloutek | |
1 kostka | Droždí | |
Hladká mouka | ||
Olej | ||
Cukr | ||
Sůl | ||
Na vrch: | ||
4 stroužky | Česnek | |
Kečup | ||
Voda | ||
Sýr |
1 | Do trošky vlažného mléka rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a lžičkou hladké mouky. |
2 | Kvásek obalíme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít. |
3 | Do mísy dáme mouku, vařené oloupané nastrouhané brambory, zbylé mléko, vejce, žloutek, trochu soli a kvásek. |
4 | Vypracujeme tuhé těsto a necháme na teplém místě vykynout. |
5 | Do těsta přidáváme hladkou mouku, dokud nejde dobře vyválet a nelepí se. |
6 | Těsto rozválíme na 2 cm silný plát, ze kterého vykrojíme pomoučněnou skleničkou kolečka. |
7 | Placky smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. |
8 | Po usmažení dáme na papírový ubrousek. |
Na vrch: | |
1 | Do mističky prolisujeme česnek a smícháme s pěti lžícemi vody. |
2 | Hotové koule potřeme česnekovou vodou, pomažeme kečupem a posypeme na jemno nastrouhaným sýrem. |